Het is een gewone doordeweekse dag. Bij mijn E-mail controleren zie ik een mail van een moeder die zich zorgen maakt. Ze heeft een onrustige baby die veel huilt, een meisje genaamd Sarah, ze is 8 weken oud.
De onrust en het huilen geven moeder het gevoel dat er wat aan de hand is, maar de huisarts kon niets medisch vinden en Sarah ontwikkelt zich goed. Toch knaagt er aan moeder het gevoel dat haar dochtertje wel degelijk ergens last van heeft. Na telefonisch contact wil ze graag een huisconsult inplannen zodat ik naar haar dochtertje kan kijken.
Ze hoopt dat ik de oorzaak van de onrust en het huilen kan achterhalen en adviezen kan geven om dit te verminderen. Zoals bij elk huisconsult stuur ik van tevoren een digitale vragenlijst zodat ik een goed beeld kan krijgen van hoe de zwangerschap en bevalling verliep, een eventuele ziekenhuisopname, de voeding, groei en ontwikkeling van hun dochtertje gaat. Maar ook hoe ouders het ervaren om voor hun dochter te zorgen met alle vragen en twijfels zoals elke ouder heeft.
Tijdens het huisconsult zie ik vermoeide en liefdevolle ouders met een baby die net wakker aan het worden is. Sarah geeft duidelijk lichaamssignalen af dat ze behoefte heeft aan voeding, dit doet ze door het zoeken, happen en op vingers sabbelen. Ouders herkennen deze signalen en geven haar de
fles.
Kort na de voeding begint Sarah plotseling te huilen en gespannen met haar lijfje te bewegen. Ik vraag aan ouders wat ze nu zouden doen als ik er niet was. Ze gaven aan nog meer voeding te geven. Tijdens het drinken van de fles observeerde ik al de techniek van het drinken;ik let dan op het tempo van drinken, soort fles en het wel of niet lucht aanzuigen. Ouders geven aan dat Sarah nooit echt goed boert.
Mijn advies is Sarah goed te laten boeren na de voeding omdat ze tijdens de fles drinken veel onnodig lucht aanzuigt. Ook laat ik zien hoe ouders haar een buikmassage kunnen geven. Daarnaast proberen we in andere houdingen te voeden om de krampen van Sarah te minderen. Sarah laat een goede boer en door de massage zien we een ontspannen baby die al snel weer na de voeding in slaap kan vallen in haar wiegje.
Slapen in haar wiegje is een hele verandering, omdat Sarah anders nog twee uur bij ouders op de borst ligt vanwege de onrust. Als Sarah slaapt geef ik ouders nog informatie over Dunstan Babytaal. Een taal die je kunt horen in het huilen, maar nog makkelijker wordt in combinatie met de lichaamstaal die Sarah laat zien. Een van de Dunstan Babytaal geluiden hoort bij boeren. Verder benoem ik nog extra dat niet boeren vaak darmkrampen als gevolg heeft. Dit komt omdat de lucht dan naar de darmen gaat in plaats van met een boer uit het lichaam.
Met een goed gevoel ga ik na het consult naar huis en mail ouders de besproken informatie met plaatjes van de verschillende houdingen voor tijdens het voeden, voor babymassage en voor bij het bevorderen van boertjes. Een week later krijg ik een E-mail van ouders dat ze zo blij zijn met het huisconsult. Hun Sarah is nu een ontspannen relaxte baby, die geen onnodige onrust meer vertoont en niet meer direct na de voedingen huilt. Natuurlijk geniet ze nog wel van liggen bij ouders op hun borst maar wel wanneer ouders en baby hierbij al volledig ontspannen zijn 🙂
Saskia Aarsen,
Babyconsulent Almere
De reacties van andere ouders hierop gemiddeld zijn: maak je geen zorgen het zijn maar darmkrampjes en het gaat wel over. Maar als kersverse ouder wil je je baby het beste helpen en bij darmkrampjes gewoon weten waardoor het komt en hoe deze pijn weg te nemen. Niet afwachten tot het over gaat.
Waardoor komen de krampjes nou? Het spijsverteringsstelsel van je baby is al wel helemaal volgroeid maar nog niet optimaal functionerend. De darmen moeten wennen aan de voeding en hierdoor optimaal gaan functioneren. De darmkrampjes komen gemiddeld bij 2 weken na geboorte. Het hoogtepunt is gemiddeld bij 6 weken en worden minder bij 12 weken. Bij 3-4 maanden zijn ze meestal zo goed als verdwenen.
Tips bij borstvoeding
Heb je al veel moedermelk, dan kan je baby bij teveel melk ook veel lucht inslikken en hierdoor een mond met melk spugen of zelfs acuut darmkrampjes creëren. Laat je baby ook aan de borst op tijd boeren want zelfs bij moedermelk verwerking komt gas vrij en is een boertje nodig!
Let ook op met de volgende voeding omdat bepaalde stoffen in de moedermelk een overprikkeling veroorzaken van het maagdarmkanaal van je baby:
Koffie met mate
Koolzuurhoudende dranken zoals cola
Specerijen, zeker als je dit tijdens de zwangerschap niet at. Dan is je kindje er niet aan gewend en zal zeker sneller krampjes krijgen
Koolsoorten
Citrusvruchten
Druiven
Aardbeien
Chocola
Bonen
Uien
Knoflook i.v.m. gasvorming
Prei
Tomaten
Rabarber
Schaaldieren
Alcohol en roken natuurlijk ook afgeraden
Maar het blijft een kwestie van uitproberen bij iedereen! Hou bij wat je eet en ook hoe je baby hierop reageert.
Tips bij flesvoeding
Als je baby flesvoeding krijgt, daarbij onrustig na de voeding, spugen of weigeren om te drinken kan het soms helpen om van voeding te wisselen. Hypo-allergeen kan verbetering geven, zeker bij allergieën, voeding met een laag lactose gehalte of voeding verdikken met johannesbroodpitmeel zijn zeker ook mogelijkheden. Bij verandering van voeding zal je niet direct verbetering zien maar heeft het ook echt een week nodig om je baby zijn darmen te laten wennen aan zijn nieuwe voeding.
Wat kan helpen voor je baby
Babymassage: bij Babymassage leer je hoe je je baby kan masseren, het buikje kan masseren en dus laten ontspannen. Daarnaast helpt baby-yoga om de krampjes te verminderen. Bij BabyconsulentAlmere is de mogelijkheid tot babymassage en baby-yoga
Leg je baby met zijn buik op je knie, met een hand hou je je baby stevig vast terwijl je met de andere hand zijn ruggetje streelt
Leg je baby met zijn buik op je arm, hierdoor kan je met je baby wandelen door de kamer en tegelijkertijd wiegen
Bad: in het bad kan je baby ontspannen, zeker voor slapengaan om je baby rustig te laten slapen. Let op dat je altijd de temperatuur van het water test met je ellebooghuid. Hierdoor zal je nooit je baby een te warm bad geven. Tip: leg een kruik in de hydrofiel luier waarmee je je baby afdroogt. Hierdoor heeft je baby een warme doek waarmee hij niet afkoelt en lekker warm blijft bij afdrogen. En direct effect ook nog steeds een ontspannen baby.
In de draagzak: zo voelt je baby warmte op zijn buik en hoort hij je hartslag. Hierdoor kan je als ouder zijnde ook in huishouden verder en zelfs boodschappen doen.
Homeopathische middelen: Cinababy en ABC Dophilus, deze zijn puur homeopathisch en er zitten darmvriendelijke bacteriën speciaal voor zuigelingen in. Deze middelen zijn niet bewezen om te helpen maar volgens sommige ouders zweren erbij maar ook heel veel ouders geven aan dat deze middelen totaal niet helpen. Geen wondermiddelen dus.
Probiotica voor baby’s: viridian childrens synbiotic. Ook geldt weer voor ieder kind geen garantie dat deze werkt en mag niet altijd onder de 6 maanden worden gebruikt. Wel bij advies van deskundige zoals de Babyconsulent, groenevrouw.nl, artsen en andere deskundigen. Hierbij ook de blog erover:
Wat verboden om te gebruiken en dus zeker handig om te weten:
Venkelthee: deze werd vroeger veel gebruikt maar dit legt de darmen van je baby stil.
Hoop dat ik jullie wat nieuwe informatie, inzichten, handvatten en tips wat betreft darmkrampjes heb gegeven. Voor meer informatie en vragen ga gerust naar
Saskia Aarsen, Babyconsulent Almere
Baby en zon
Het vorige artikel voor ikenmama.nl beschreef ik waar je rekening mee kan houden voor je vakantie met jullie baby. Hierin heb ik al kort beschreven dat zon en jullie baby en zijn gevoelige huidje zeker beschermd moeten worden maar in dit artikel duik ik in meer details en mag ik een Naïf zonnebrand voor jullie beoordelen :-)
Teer babyhuidje
De huid van jullie jonge baby is nog kwetsbaar, zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is nog dunner als van een volwassene.
De warmte kan ervoor zorgen dat jullie baby het heel warm krijgt en zich hier oncomfortabel bij voelt. Baby’s kunnen niet zweten en bij te warm zijn kunnen o.a. compenseren met meer ademhalen om de warmte hun lichaampje te krijgen en natuurlijk extra te drinken vanwege alle hitte.
Ook zal je dan zeker rode wangetjes gaan zien en een onrustige baby die niet weet wat hij wil en waarschijnlijk ook sneller gaat huilen.
Naar buiten met zon
Als je met jullie baby naar buiten gaat is meestal tussen 11:00 en 15:00 uur de zon het heftigste.
Probeer jullie baby zeker tijdens deze tijden uit de zon en altijd in de schaduw te houden. Smeer jullie baby in zon en schaduw in, aangezien je bij in de schaduw zitten ook zeker kan verbranden.
denk aan mutsje, `onnebrilletje en juiste kleding: niet 3 lagen maar soms ook is alleen een rompertje genoeg.
De zonnebrand voor jullie baby en oudere kinderen
De zonnebrand van Naïf heeft vele voordelen waaronder voor mij de belangrijkste:
- Hypoallergeen
- Parfumvrij
- Zonder chemische stoffen
Kortom 100% veilig voor je baby en je weet zeker dat jullie kostbaarste bezit goed beschermd is tegen de invloed van de zon en zijn tere huidje niet verbrand!
Je baby en oudere kinderen zijn na insmeren 2 uur beschermd met factor 50.
Bij het testen viel het me positief op dat het niet enorm vettig is en snel in de huid trekt.
Daarbij ruikt het heerlijk en niet uberzoet.
Een voordeel dat je meteen hebt is dat je kindje ook niet enorm glad aanvoelt maar je veilig je kindje kan oppakken zonder dat hij glad is door insmeren.
De tube is handzaam en kan in iedere tas erbij. Een vrolijke en zonnige verpakking qua uitstraling en je wordt er ook meteen vrolijk van.
Naïf stuurt het in een mooie verpakking toe, waardoor je pakketje al gewoon een soort feestje wordt haast.
En voor elke ouder is het goed om te weten en bewust van te zijn dat je je baby insmeert met een 100% veilig product waardoor je kindje met geen verkeerde en schadelijke stoffen in aanraking komt
Kortom let op je baby en kinderen in de zon en schaduw maar met de juiste zonnebrand van Naïf is het gewoon genieten en ontspannen als gezin!
Saskia Aarsen, Babyconsulent Almere
De eerste vakantie met jullie baby is leuk maar natuurlijk ook spannend. Want waar moet je rekening mee houden?
Via deze blog handige do's en dont's :-)
Baby en vakantie voorbereiding
- Inentingen: vraag na bij de GGd of jullie en je baby specifieke inentingen nodig hebben voor jullie vakantiebestemming
- Zorg voor meer luiers als je denkt nodig te hebben (diarree etc.)
- Zorg voor voldoende kleertjes en hou ook rekening met minder weer qua kleertjes
- Zorg voor voldoende kleren voor jezelf, want wat als jullie baby je onder spuugt, plast etc.
- Zorg voor ruim voldoende voeding en neem zelf een pak teveel mee want wat als de voeding niet op je vakantiebestemming te koop is? En natuurlijk een reserve fles en speen mee
- Zorg voor knuffeltjes, speeltjes, mutsjes, voorleesboekje etc.
Baby en vakantie Vervoer
Hoe gaan jullie naar de vakantiebestemming?
Vliegtuig:
Met het vliegtuig gaat je baby tot 2 jaar gratis mee bij je op schoot.
Je kan je maxi cosi meenemen of een babybedje reserveren bij boeken. Daarnaast kan je natuurlijk ook je baby in je eigen draagdoek bij je dragen.
Genoeg babyvriendelijke oplossingen dus!
Tips:
- een gezin met kleine kinderen mag als eerste boarden in het vliegtuig dus dan kan je redelijk relaxt plaatsnemen.
- geef je baby een flesje of borstvoeding bij opstijgen en landen. Dit helpt voor tegen de luchtdruk en zorgt ervoor dat je kindje minder vervelend gevoel ervaart. Het flesje kan je natuurlijk al bij de gate klaarmaken! Babyvoeding mag je zonder problemen bij je hebben, geef het wel aan bij de koffercontrole en douane.
- Zorg voor een speen bij de hand als je baby deze ook thuis heeft, het is wetenschappelijk bewezen dat door zuigen op de speen de pijn sterk vermindert
Vergeet niet: het paspoort voor alle kinderen dus zelfs al vanaf baby zijn!
(Bassinet van vliegtuigmaatschappij)
Auto:
Met de auto kunnen jullie zelf je pauzes en stops bepalen, maar is niet altijd even handig qua reistijd of dagen van vakantie.
Let ook op de temperatuur in de auto als jullie geen airco hebben en neem voldoende stops zodat jullie als ouders voldoende drinken en eten maar jullie baby ook voldoende voeding krijgt.
Baby en vakantie De vakantiebestemming
Is jullie vakantiebestemming baby Proof? Staat er al een babybedje, koelkast, babybad etc. Zo nee wat moet je nog meenemen?
Hoe is de rest van jullie hotel/camping, is bijvoorbeeld het zwembad met een pierenbadje of alleen een diep bad? Is het zwembad verwarmt of gebeurt dit natuurlijk op de zon? Hoe is het restaurant, is er als je baby al wat ouder is ook een kinderstoel aanwezig?
Ook belangrijk bij de vakantiebestemming:
Hoe is de omgeving van jullie vakantiebestemming: is er een ziekenhuis, apotheek, arts in de buurt? Welke taal wordt er gesproken en spreken jullie deze ook een beetje? Welke valuta geldt er en zorg voor contact geld achter de hand, aangezien je vaak de arts zelf moet voorschieten en daarna pas bij je zorgverzekeraar kan declareren
Baby en vakantie Tijdverschil, Rust en Regelmaat
Als je een vakantiebestemming hebt waarbij je tijdsverschil hebt dan kan dat als volwassene al best lastig zijn, laat staan voor je baby. Het ritme van je baby verandert namelijk niet meteen. Thuis is de normale rust en regelmaat maar op je vakantiebestemming is het vaak lastiger om je “gewone” ritme aan te houden.
Doe wat je kan, blijf kijken naar je baby en speel in op wat hij nodig heeft.
Raak niet in paniek of gefrustreerd als het ritme een rommeltje wordt.
Eenmaal thuis kom je misschien pas weer aan echte rust en regelmaat toe.
http://www.slapenalseenbaby.nl/
Baby en vakantie Warmte en Zon
De huid van jullie jonge baby is nog kwetsbaar, zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is nog dunner als van een volwassene. De warmte kan ervoor zorgen dat jullie baby het heel warm krijgt en zich hier oncomfortabel bij voelt.
Tussen 11:00 en 15:00 uur is vaak de zon het heftigste. Probeer jullie baby zeker tijdens deze tijden uit de zon en altijd in de schaduw te houden. Als jullie toch soms net uit de schaduw zijn zoals tijdens zwemmen, zorg dan dat je jullie baby tijdens de vakantie goed insmeren met een zonnebrand factor 50.
De zonnebrand van Naïf is je baby na insmeren 2 uur beschermd met factor 50. En daarbij zitten er geen schadelijke stoffen in verwerkt. Echt een aanrader dus te koop op o.a.:
Ook de kinderwagen en stoel kan warm worden in de zon: leg hier een simpele handdoek op en dan blijft het koel en veilig voor je baby!
Levensgevaarlijk: de kinderwagen afdekken met een dekentje: dit zorgt voor een kokend hete kinderwagen of maxi cosi aangezien de temperatuur binnen twintig minuten al kan oplopen tot 37 graden celsius. Hierdoor kan dit leiden tot zonnesteek en nog erger tot wiegendood! Naast de slechte luchtcirculatie heb je ook geen zicht meer op je baby door het dekentje. Een no go dus voor alle ouders! (onderzoek door
http://www.oudersvannu.nl/nieuws/actueel/gooi-niet-een-dekentje-over-de-kinderwagen/ )
Baby en vakantie Voeding
Op een warme vakantiebestemming heeft je baby vaak meer honger. Dit komt door de warmte en als gevolg heeft je baby meer vocht dus voeding per borst en/of fles nodig.
Bij borstvoeding kan je gerust je baby extra aanleggen en overvoer je je baby niet!
Bij flesvoeding kan je ook gerust je baby een extra fles aanbieden.
Als je baby al fruit- en groentehapjes krijgt en voldoende borstvoeding en/of flesvoeding drinkt dan mag je gerust een flesje water aanbieden! Let wel op dat je in het buitenland in de meeste landen bronwater wat in de supermarkt te koop is geeft en geen kraanwater mag drinken dus ook zeker je baby niet.
Baby en vakantie Slapen
Door de andere omgeving, ander klimaat qua temperatuur en vochtgehalte. Dit heeft zeker effect op de diepte en rust van slapen.
Wees geduldig met je baby en probeer jullie normale naar bed ritme te behouden weliswaar net anders op de vakantiebestemming maar badje, voorlezen etc. kan op dezelfde manier doorgaan.
- Probeer niet teveel prikkels vlak voor slapen aan te bieden dan zal je baby ook rustiger in slaap kunnen vallen
- Masseer je baby dat heeft een ontspannen en relaxt effect met als resultaat ontspannen in slaap vallen.
Baby en vakantie Activiteiten
Op de vakantie wil je de omgeving verkennen maar ook rekening met je baby houden. Tip: Zorg op de tijden van voeding dat je rond een terrasje/restaurant bent. Dan kan je zorgeloos je baby voeding geven en zelf ook genieten van het eten en rehydreren.
Zorg dat de activiteiten passen bij jullie samen als gezin:
- zwemmen met je baby als de zon niet het heftigste is, denk ook aan de zwemluiers!
- een wandeling maken met je baby in de wagen in de directe omgeving of samen met de auto de omgeving verkennen. Zorg dat je baby een mutsje op heeft om de hitte op het hoofdje te voorkomen en gebruik zonnebrand elke twee uur.
- onder de parasol op een plekje zitten waar ook een windje is zodat je direct verkoeling hebt, evt. een strandtentje zodat je baby niet in direct zonlicht ligt
- Onderneem om de dag een activiteit buiten je vakantiebestemming om te zorgen dat het een relaxte vakantie voor jullie en je baby blijft.
Geniet samen als gezin en probeer niet alles te plannen, dan wordt het een leuke vakantie waarin niks tegenvalt :-)
Saskia Aarsen, Babyconsulent en eigenaar babyconsulent Almere
Begeleiding jonge gezinnen met baby’s van 0-18 maanden voor advies, begeleiding en ondersteuning.
saskia@babyconsulentalmere.nl
tel: 0650518097